1. ročník jarního obranářského závodu KK Slezská Ostrava

14.02.2010 00:00

Pátek byl symbolem příprav na náš premiérový závod, konaný v sobotu 21.3.2009.

Jak už název napovídá, jednalo se o první ročník Jarního závodu, na kterém se předsednictvo a členové domluvili nedlouho po ukončení Mikulášského závodu. Důvodem byla neobvykle velká účast závodníků, tehdy 44. Letos se nás sešel také hojný počet - 33 závodníků se svými pejsky. Bohužel nás mohlo být ještě více, ale nakonec se 12 lidí odhlásilo nebo z různých důvodů nedostavilo. I tak se nám závod opět protáhl a bylo se na co koukat.

Rozhodčí se nám sešli ve stejné sestavě jako v loňském roce, tudíž p. Lenka Chmurová a p. Honza Strach. Tímto jim velice děkujeme a i příště budeme střežit VIP parkovací místo. S parkováním bohužel byly menší technické problémy, které vyřešili naši závodníci opravdu šikovně a nakonec si všichni pohotově poradili. Po dalším technickém zdržení nám závody před devátou hodinou mohly konečně začít!

Už na podzim jsme se shodli, že dáme prostor psovodům s rozličnými plemeny v kláních v poslušnosti a určili jsme kategorie ZZO se speciálními prvky a nově i kategorii ZVV1 – speciál, která byla bez obrany, střelby, s libovolným předmětem psovoda na aportu a konečně – mohly soutěžit i plemena menší než 50 cm v kohoutku. Po těchto disciplínách přišly na řadu kategorie ZVV1 a ZVV2. Nejprve však poslušnosti. Překvapením pro mnohé bylo bodové porovnání poslušností v kategoriích ZVV1 – speciál a ZVV1. Potěšila nás důsledná příprava pejsků – speciálů v poslušnostech.

Po skvělém obědě, který měli závodníci v ceně – vydatném guláši nebo zelňačce (někteří ještě stihli i klobásky) se pokračovalo dále a na program přišly obrany. Tudíž disciplína nejoblíbenější a ještě ke všemu se na nás usmálo za celý víkend jedinkrát sluníčko. V ZVV1 nastoupilo 11 psovodů se psy a v ZVV2 bylo možno zhlédnout 5 závodníků. Některým se samozřejmě dařilo lépe, jiným méně, ale od toho tu závody jsou. A aby se vše vzalo co nejsportovněji, pořadatelé připravili dokonce i pohár pro největšího smolaře závodu, který získal jediný diskvalifikovaný pejsek na obraně. Letos se nám podařilo stihnout všechny obrany v časovém harmonogramu, takže se nepředváděly na louce ale na cvičišti, čímž bylo publikum ještě vděčnější. Kupodivu se závodu zúčastnila jen jediná háravá fena, která bez problémů přišla na řadu jako poslední, jelikož byla v kategorii ZVV2. Musíme poděkovat i našim figurantům – panu  M. Hajderovi a panu S. Polákovi, kteří plnili svou úlohu opravdu dobře.

Po sečtení, překontrolování bodů a vypsání diplomů jak za umístění tak za účast se závodníci sešli v klubovně a s hojným potleskem se předávaly diplomy a krásné ceny. Neopomenu vypsat ty „nejlepší z nejlepších“ a to nejlepší poslušnost Moniky Burešové (kat. ZVV1) s 98 body, dále nejlepší obranu Jany Ausficírové (kat. ZVV1) s 97 body a poslední nej umístění – a tudíž pohár za celkového vítěze si odnesla taktéž Monika Burešová se psem Dixi bez PP a celkovým počtem 191 bodů. Gratulujeme!

Chtěla bych tímto velice poděkovat i našim sponzorům, bez kterých by to určitě nebylo ono. Našemu hlavnímu sponzorovi – superprémiovému krmivu Purina ProPlan, dále Pekařství Illík, Úřad městského obvodu Slezská Ostrava, Renata Brunclíková RENA reklamní společnost, Q.S.M. Reklamní společnost, K.A.O. Kanalizace Šíma Stanislav, Poháry Bauer a konečně i novému sponzorovi firmě HST Čejka.

Velice nás potešil hladký průběh závodu a velký počet účastníků, který bohužel není zas tak častý, takže tímto všem zúčastněným velice děkujeme a již při zhodnocování u předávání cen jsme vás všechny nezapomněli pozvat i na nás 16. ročník Mikulášského obranárškého závodu, který se koná 5.12.2009.

Hodně štěstí, úspěchu a hlavně pevných nervů do nové sezóny přeje KK Slezská Ostrava