20. ročník Mikulášského obranářského závodu

18.12.2014 00:00

Dne 6. prosince proběhl jubilejní 20. ročník našeho Mikulášského závodu. Mám velkou radost, že náš závod má již takto dlouhou tradici

Po ranním deštíčku, který nás překvapil právě v čase nástupu, jsme se rozhodli, že rozlosování startovních čísel bude v klubovně. Pěkně v suchu a  teplíčku.  Nikdo z nás nechtěl, aby si závodníci od nás odnesli nějakou tu chřipku, ale jen pěkné zážitky ze závodního dne.

Nejprve přišla na řadu kategorie ZVV1 Speciál tedy pouze poslušnost podle této zkoušky. V této kategorii závodilo šest psovodu a mohu vám říct, že boj o první místo byl opravdu velmi těsný. Nakonec si první místo odnesla paní Soňa Barnová s 95. body. Těsně za ní se umístila paní Ivana Ebertová, která měla stejný počet bodů. O prvním místě tedy rozhodl cvik aport, který měla vítězná dvojice přeci jen lepší. Na třetí příčce se umístil Libor Hadaš s 92. body.

Jako další probíhala poslušnost v kategorii ZVV1. Zde se tři nejlépe ohodnocené dvojice vešli do rozdílu čtyř bodů. Tedy odpolední obrany slibovaly opravdový boj o vítězství. To se také potvrdilo.  Boj o první příčku se rozhořel mezi paní Janou Vavrečkovou se svou mladou začínající fenkou Cali a panem Šafránkem a jeho fenkou, která je již známa se svými výbornými razantními obranami. Je to neskutečné, ale opět mezi prvními příčkami zavládla remíza. Zde se štěstěna přiklonila v panu Petrovi Šafránkovi, který měl o dva body lepší obranu.

Po té přišla na řadu kategorie ZVV2. Tato kategorie většinou bývá méně obsazovaná z důvodu náročnosti cviků. Tentokráte tomu bylo ale jinak... V této kategorii závodilo šest dvojic. Troufám si říct, že to byla nejvíce obsazená kategorie ze všech pořádaných závodů tohoto roku. V této kategorii byla nahlášena háravá fenka, tudíž si nikdo předem nemohl být jist svým výsledkem. Poslušnost byla hodně vyrovnaná rozdíly v bodech jen minimální. Vše měla rozlousknout obrana. Dalo by se říct, že obrana s pořadím opravdu zamíchala. Místa se přehazovala jedno za druhým. Nakonec, ale všem vypálila rybník slečna Kristýna Stonišová se svou háravou fenkou Erin. Přišla jako poslední, odzávodila  a vše vyhrála. Tato dostala nejvíce bodů jak v poslušnosti, tak v obraně.

V pořadí poslední přišla na řadu kategorie IPO3. letos tato kategorie byla méně obsazená, proto si každý závodník mohl být jist umístěním (respektive „bednou“). Velmi pěknou poslušnost ukázala slečna Táňa Štefková, která si udělala před ostatním velký bodový náskok a tento si udržela i po obranách.

Nutno poděkovat panu rozhodčímu Strachovi, který nám všem spravedlivě nadělil body, jak jsme si zasloužili. Samozřejmě nesmím zapomenout ani na figuranty, kteří předvedli pěknou a korektní práci.

Mohu s klidným svědomím oznámit, že tento závod byl jeden z nejpovedenějších, kterých jsem se kdy účastnila. Hodně za to vděčíme našemu členovi panu Davidu Vavrečkovi, který se ujal technického vedení závodu. Všichni závodníci věděli, kdy mají nastupovat, všechny pomůcky pro vykonávání cviku byly připraveny a David byl vždy panu rozhodčímu po ruce. Musím poděkovat i panu Petrovi Musilovi, který se celý den staral o chod kuchyně a obsluhu v baru. Nesmím zapomenout ani na paní Andreu Slovákovou, která nám připravila oběd a jiné výborné pochutiny do kuchyně a samozřejmě děkuji všem členům klubu, kteří se více či méně starali o pořádání tohoto závodu.

 

Velké poděkování patří také všem sponzorům za věčné i finanční příspěvky.

 

Přejeme Veselé Vánoce a mnoho úspěchů v novém roce