Osoblaha 2014

29.08.2014 00:00

Po kratší pauze jsme opět obnovili tradici dovolených na Osoblaze. Protože se naše členská základna zvětšila o několik malých dětí, rozhodli jsme se, že dovolenou letos zkrátíme z týdne na čtyři dny. Pro letošní rok jsme vyzkoušeli i nové ubytování. Po pravdě, bydlet na bývalé celnici bylo velmi zajímavé. Auta přibržďovala a řidiči přemýšleli, zda nám nemají ukázat občanské průkazy. Usídlili jsme se v zemi nikoho mezi cedulkami Česká a Polská republika. 

 

Jako vždy bylo na Osoblaze co dělat. Navštívili jsme známá místa a někdy jsme se nestačili ani divit. Místo ruiny staré kapličky, stála z části opravená kaple s novou střechou a s cedulí o opravě z dotací Evropské unie. A to jsem si myslela, že po dvou letech už bude kaplička srovnána se zemí.

 

Letos jsme konečně zvládli i malý výlet úzkokolejkou, někteří byli i tak aktivní, že se projeli i historickým parním vláčkem. Nechyběl ani vytoužený výlet do Bohušova. Zde nás ovšem čekalo nemilé překvapení v podobě zrušení naši tradiční hospůdky, kde jsme zažili mnoho úsměvných zážitků.

 

Jedno parné odpoledne jsme z části prolenošili na místním koupališti. Kdo by se nešel koupat, když celodenní vstup na koupaliště byl 30 korun.

 

Musím uznat, že lidé v Osoblaze se pořádně činí. Nedaleko parku vyrostla nová venkovní posilovna. Samozřejmě jsme museli všechny cvičidla vyzkoušet. Vyrostla zde i nová jízdárna pro veřejnost, kde se někteří členové povozili na koních. Okolní krajina Osoblažska je přece nádherná.

 

Pro letošní rok jsme si z Ostravy vezli i "kuchařku". A to v pravdě královskou. Role kuchařinky se ujala Andrea Slováková, která se obětovala, že nám bude vařit obědy. Jídlo bylo opravdu božské. Vše se na jazyku jen rozplývalo. Andrea potvrdila, že svému řemeslu rozumí a umí i v opravdu miniaturní kuchyni dělat zázraky.

 

Dovolená se opravdu povedla, mimina nezlobila a všichni jsme si užívali poklidné dovolené. Už se těším až se zase příští rok na Osoblahu vrátím.

 

 

Eliška